Print Options:

Šišky a fánky

Počet porciíPorcia

bezlepkové šišky recept
 300 g bezlepková múka
 50 g cukor
 1 ks vajce
 250 ml voda
 15 g droždie
 2 PL olej
 2 PL rum (nie je nutné pridať)
Bezlepkové šišky - zdobenie
 džem
 1 ks vanilínový cukor
1

Kvások si pripravíme z droždia, 125 ml vody a 25 g cukru.
Do druhej misy dáme 200 g múky, druhú polovicu cukru (25 g), vajce a druhú polovicu vody (125 g).
Zmiešame a dobre vymiešame.
Pridáme zvyšných 100 g múky a vymiešame mixérom - cca 3 minúty.

2

Cesto na bezlepkové šišky prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 45-60 minút. Za tento čas by malo zdvojnásobiť svoj objem.

3

Cesto vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej múkou.
Cesto môžeme vykrajovať napríklad pohárom. Z "odrezkov" môžeme vyprážať fánky.
Necháme kysnúť ešte 15-20 minút.

4

Šišky vyprážame na oleji z oboch strán v rozohriatom do zlatista.

5

Ak chceme bezlepkové šišky ako od babičky, do nádoby si nasypeme cukor a naň ukladáme šišky. Následne ich všetky v nádobe zamiešame (ešte teplé). Vtedy sa na ne cukor pekne nalepí.