» Domov » Bezlepková diéta

Bezlepková diéta

Po diagnostikovaní ochorenia je diéta s vylúčením potravín obsahujúcich glutén jediným spôsobom ako zabrániť ďalšiemu poškodeniu črevnej sliznice. Už po dvoch týždňoch diéty pozoruje väčšina chorých zlepšenie stavu. Výrazné zlepšenie zdravotného stavu sa prejaví po niekoľkých mesiacoch u mladých ľudí a o 2 – 3 roky u starších. Kontrolné bioptické vyšetrenie ukáže zlepšenie alebo úplný ústup príznakov zápalu tenkého čreva.

989039_15666052.jpgNevyhnutnosťou pre úspešné dodržiavanie diéty je presné označovanie potravín ako „gluten-free“. Krvný test dôkazu gluténových protilátok pomocou jednoduchého ELISA testu umožňuje zistiť ako prísne pacient dodržuje diétu. Testy na podobnom princípe sa predávajú aj na testovanie prítomnosti gluténu v potravinách. Moderné technológie výroby potravín spôsobili prítomnosť gluténu prakticky vo všetkých vyrábaných, upravovaných alebo konzervovaných potravinách.

Kombináciou ryže, kukurice, zemiakov a ďalších bezlepkových potravín je možné vyrábať plnohodnotné produkty pre kvalitnú bezlepkovú diétu. Vhodné potraviny sú napríklad ryža, kukurica, sója, ovocie, zemiaky, tvrdé syry,ovocné a zeleninové produkty.

1043500_31545403.jpg
Nevhodné
sú všetky potraviny obsahujúce pšenicu, jačmeň, raž a ovos. Tieto suroviny sú používané aj pri výrobe mäsových výrobkov (lunch-meat, párky a pod.). Mäkké syry a zmrzlina môžu obsahovať gluténové stabilizátory. Mnohé druhy alkoholu a alkoholových prísad v liekoch môžu byť z obilnín.

Na každom výrobku by malo byť presné zloženie, zoznam prísad, a telefónne číslo (zadarmo) na výrobcu. Jedine výrobca Vás môže spoľahlivo informovať, či vo výrobnom procese nebol použitý glutén ani v minimálnom množstve a takýto výrobok by mal byť označený ako bezlepkový. Aj v reštauráciách by jedlá pre bezlepkovú diétu mali byť osobitne vyznačené.

 

Bez lepku!

Bezlepkové stránky

 

© 2014 Karin. Všetky práva vyhradené.