Blog

- - v Potraviny

Rozmanitosť dostupných pív na Slovensku sa rozširuje. Zatiaľ čo kedysi ste počet pivovarov vedeli zrátať na prstoch, dnes dokážete nájsť zaujímavé verzie chutných pív od množstva výrobcov. Niektorí z nich sú zameraní na to, aby ich produkt mohlo okúsiť čo najviac ľudí – vrátane tých, ktorí sú intolerantní na lepok. Ako vlastne vyzerá také bezlepkové pivo a kde si ho môžete zaobstarať?

Ako sa vyrába bezlepkové pivo?

V súčasnosti existujú dva spôsoby výroby bezlepkového piva. Prvým spôsobom je, keď sa do procesu zahrnú bezlepkové obilniny ako je napríklad ryža alebo kukurica. Tieto pivá majú častokrát mierne odlišnú arómu a chuť ako bežné pivo. Druhou metódou je výroba piva s použitím lepku v takom množstve, aby výsledný produkt bol v súlade so zákonom o bezlepkových výrobkoch a obsahoval menej ako je legislatívny limit – 20 mg/L. Na začiatku fermentačného procesu sa tu zvykne využívať enzým pre rozklad bielkovín lepku.

Aj v prípade, že výrobca docieli predpísané hodnoty pre predaj bezlepkového piva, podľa zákona sa na etikete musí uvádzať aj obilnina, z ktorej bol produkt vyrobený. To Vám umožňuje identifikovať pivá vyrobené zo suroviny obsahujúcej lepok, od druhej verzie, pripravenej z prirodzene bezlepkových obilnín. To, že sprostredkovateľ nápoja naozaj neklame, kontrolujú laboratórne testy na meranie prítomnosti lepku v pive alebo iných fermentovaných výrobkoch. Vedci v súčasnosti pokračujú v skúmaní ďalších techník, aby sa pokúsili o pokrok v analýze lepku v každom produkte.

Je teda bezlepkové pivo skutočne bez obsahu lepku?

Bezlepkové pivo je určené hlavne pre ľudí, ktorí sú intolerantní na lepok. Pri otázke, či každé takéto pivo naozaj neobsahuje žiadne stopy lepku, však odpoveď bude znieť – obsahuje. Môže za to už spomínaná druhá metóda výroby piva, kedy je prítomnosť lepkových obilnín nevyhnutná. Pri kúpe akéhokoľvek bezlepkového piva si preto pozorne prečítajte etiketu v ktorej rozlíšite, či je pripravené čisto bez lepku, alebo ho v určitej miere obsahuje.

Môžu ľudia s celiakiou bezpečne piť bezlepkové pivo, pripravené na báze lepkových obilnín? Odkedy sa na trhu prvýkrát objavilo „pivo pre celiatikov“, začali vznikať nejasnosti, či títo ľudia môžu nápoj bezpečne konzumovať. Odborníci zozbierali množstvo informácií, aby mohli odpovedať na túto otázku. Vo výsledku je možné tvrdiť, že pivo s hodnotou lepku pod 20 mg/L celiatici môžu piť. Na druhú stranu konzumácia vo vyššom množstve má za následok zdravotné problémy a prejav ťažkostí, súvisiacich s celiakiou. Aj v tomto prípade teda platí jednoduché ale známe príslovie: „Všetkého veľa škodí“.

Prečo by ste mali prejsť na konzumáciu piva bez lepku?

Keďže celiakia sa u človeka dokáže prejaviť v akomkoľvek veku, nie každý dokáže bez problémov zmeniť jedálniček zo dňa na deň. Ak milovník piva zistí, že jeho organizmus si vyvinul intoleranciu na lepok, možno nebude mať záujem o prechod z jeho obľúbenej značky na inú. Tu ale nastáva problém v podobe nepríjemných prejavov ochorenia – svalové a žalúdočné kŕče, slabosť, nafukovanie, depresívne stavy a iné. Pokroky vo varení piva našťastie umožnili pivovarníkom distribuovať nové pivá s rovnakými chuťami, ale bez vedľajších účinkov. Bezlepkové pivo je síce na trhu len niekoľko rokov, ale aj napriek tomu oslovuje širokú verejnosť.

Ak máte záujem o kúpu bezlepkového piva, no nemáte dostatok informácii o tom, kde ho na Slovensku zaobstarať, prečítajte si článok – TU, v ktorom nájdete zoznam bezlepkových pív, distribuovaných v našej krajine. Okrem podrobného popisu produktu tu nájdete aj cenovú dostupnosť a hodnotenie jeho charakteristických vlastností.

Páčil sa Vám článok, nechajte nám reakciu

E-mailová adresa nebude zdieľaná

Váš komentár*

Meno*

Email*

Web*