Bezlepkové rožky
Recept na bezlepkové rožky pre začiatočníkov na 5 ks rožkov😊 od @celiakia_s_magdalenou.
PSYLLIUM rozmiešame v 100 ml vody a necháme aspoň 30 minút odpočívať. Nasaje vodu a zmení sa na gél. Odporúča sa používať pri bezlepkovom pečení, okrem toho že nahrádza v ceste lepok, je to je vláknina prospešná pre naše trávenie☝️😉
Odváženú múku nasypeme do misky, spravíme do nej jamku, kam nalejeme 100 ml TEPLEJŠEJ vody(nie horúcej☝️), v tej sa droždie najlepšie aktivuje. Do vody nadrobíme 10 g droždia (čo je 1/4 z kocky droždia). Rozdrobené droždie posypeme 1 čl kryšt. cukru, ten podporuje množenie kvasiniek v droždí. Takto to necháme odpočívať prikryté kuchynskou utierkou 15 minút. Droždie za ten čas napení.
Do múky s napeneným droždím pridáme 30 ml vody, psyllium, 1/2 čl soli, 1/2 čl guarovej gumy a olej. GUAROVÁ GUMA nahrádza vlastnosti lepku, cesto drží pohromade, teda zabraňuje rozpadávaniu sa pečiva a zvyšuje jeho trvanlivosť☝️😉 Všetko niekoľko minút dobre vymiesime. Ak miesite ručne, nechytajte paniku, že je cesto lepivé a že budete mať poriadne zababrané prsty, je to v poriadku, idete správnou cestou😉
Cesto prikryjeme potravinou fóliou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť, znásobí svoj objem.
Zapneme rúru na 190°. Pracovnú dosku poprášime múkou a vyklopíme na ňu vykysnuté cesto. Premiesime ho a rozdelíme na 5 dielov. Každý vyvaľkáme do trojuholníka, tak, ako to môžete vidieť vo videu, podsypávame si múkou. Ak majú rožky nedokonalosti, nebojte sa, keď v rúre začnú "rásť", tak sa zaoblia a nedokonalosti sa vyrovnajú. Rožky nenechávam podkysnúť, potrieme zmesou oleja a vody a šup s nimi do vyhriatej rúry so záparou. Záparu si vyrobíme tak, že na dno rúry dáme kastrólik s vriacou vodou, tá urobí v rúre paru. Pečieme 25 minút so záparou. Po upečení opäť potrieme zmesou oleja a vody.
Ingrediencie
Pokyny
PSYLLIUM rozmiešame v 100 ml vody a necháme aspoň 30 minút odpočívať. Nasaje vodu a zmení sa na gél. Odporúča sa používať pri bezlepkovom pečení, okrem toho že nahrádza v ceste lepok, je to je vláknina prospešná pre naše trávenie☝️😉
Odváženú múku nasypeme do misky, spravíme do nej jamku, kam nalejeme 100 ml TEPLEJŠEJ vody(nie horúcej☝️), v tej sa droždie najlepšie aktivuje. Do vody nadrobíme 10 g droždia (čo je 1/4 z kocky droždia). Rozdrobené droždie posypeme 1 čl kryšt. cukru, ten podporuje množenie kvasiniek v droždí. Takto to necháme odpočívať prikryté kuchynskou utierkou 15 minút. Droždie za ten čas napení.
Do múky s napeneným droždím pridáme 30 ml vody, psyllium, 1/2 čl soli, 1/2 čl guarovej gumy a olej. GUAROVÁ GUMA nahrádza vlastnosti lepku, cesto drží pohromade, teda zabraňuje rozpadávaniu sa pečiva a zvyšuje jeho trvanlivosť☝️😉 Všetko niekoľko minút dobre vymiesime. Ak miesite ručne, nechytajte paniku, že je cesto lepivé a že budete mať poriadne zababrané prsty, je to v poriadku, idete správnou cestou😉
Cesto prikryjeme potravinou fóliou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť, znásobí svoj objem.
Zapneme rúru na 190°. Pracovnú dosku poprášime múkou a vyklopíme na ňu vykysnuté cesto. Premiesime ho a rozdelíme na 5 dielov. Každý vyvaľkáme do trojuholníka, tak, ako to môžete vidieť vo videu, podsypávame si múkou. Ak majú rožky nedokonalosti, nebojte sa, keď v rúre začnú "rásť", tak sa zaoblia a nedokonalosti sa vyrovnajú. Rožky nenechávam podkysnúť, potrieme zmesou oleja a vody a šup s nimi do vyhriatej rúry so záparou. Záparu si vyrobíme tak, že na dno rúry dáme kastrólik s vriacou vodou, tá urobí v rúre paru. Pečieme 25 minút so záparou. Po upečení opäť potrieme zmesou oleja a vody.