Šišky a fánky
Kvások si pripravíme z droždia, 125 ml vody a 25 g cukru.
Do druhej misy dáme 200 g múky, druhú polovicu cukru (25 g), vajce a druhú polovicu vody (125 g).
Zmiešame a dobre vymiešame.
Pridáme zvyšných 100 g múky a vymiešame mixérom - cca 3 minúty.
Cesto na bezlepkové šišky prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 45-60 minút. Za tento čas by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Cesto vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej múkou.
Cesto môžeme vykrajovať napríklad pohárom. Z "odrezkov" môžeme vyprážať fánky.
Necháme kysnúť ešte 15-20 minút.
Šišky vyprážame na oleji z oboch strán v rozohriatom do zlatista.
Ak chceme bezlepkové šišky ako od babičky, do nádoby si nasypeme cukor a naň ukladáme šišky. Následne ich všetky v nádobe zamiešame (ešte teplé). Vtedy sa na ne cukor pekne nalepí.
Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame s označením @sk.celi alebo Facebooku a označením @celi.sk.
Ostatné recepty nájdeš v kategórii: bezlepkové recepty.
Ingrediencie
Pokyny
Kvások si pripravíme z droždia, 125 ml vody a 25 g cukru.
Do druhej misy dáme 200 g múky, druhú polovicu cukru (25 g), vajce a druhú polovicu vody (125 g).
Zmiešame a dobre vymiešame.
Pridáme zvyšných 100 g múky a vymiešame mixérom - cca 3 minúty.
Cesto na bezlepkové šišky prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 45-60 minút. Za tento čas by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Cesto vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej múkou.
Cesto môžeme vykrajovať napríklad pohárom. Z "odrezkov" môžeme vyprážať fánky.
Necháme kysnúť ešte 15-20 minút.
Šišky vyprážame na oleji z oboch strán v rozohriatom do zlatista.
Ak chceme bezlepkové šišky ako od babičky, do nádoby si nasypeme cukor a naň ukladáme šišky. Následne ich všetky v nádobe zamiešame (ešte teplé). Vtedy sa na ne cukor pekne nalepí.