300 g bezlepková múka
50 g cukor
1 ks vajce
250 ml voda
15 g droždie
2 pl olej
2 pl rum (nie je nutné pridať)
Bezlepkové šišky - zdobenie
džem
1 ks vanilínový cukor
1Kvások si pripravíme z droždia, 125 ml vody a 25 g cukru. Do druhej misy dáme 200 g múky, druhú polovicu cukru (25 g), vajce a druhú polovicu vody (125 g). Zmiešame a dobre vymiešame. Pridáme zvyšných 100 g múky a vymiešame mixérom - cca 3 minúty.
2Cesto na bezlepkové šišky prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 45-60 minút. Za tento čas by malo zdvojnásobiť svoj objem.
3Cesto vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej múkou. Cesto môžeme vykrajovať napríklad pohárom. Z "odrezkov" môžeme vyprážať fánky. Necháme kysnúť ešte 15-20 minút.
4Šišky vyprážame na oleji z oboch strán v rozohriatom do zlatista.
5Ak chceme bezlepkové šišky ako od babičky, do nádoby si nasypeme cukor a naň ukladáme šišky. Následne ich všetky v nádobe zamiešame (ešte teplé). Vtedy sa na ne cukor pekne nalepí.
Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame s označením @sk.celi alebo Facebooku a označením @celi.sk.
Ostatné recepty nájdeš v kategórii: bezlepkové recepty.
Ingrediencie
300 g bezlepková múka
50 g cukor
1 ks vajce
250 ml voda
15 g droždie
2 pl olej
2 pl rum (nie je nutné pridať)
Bezlepkové šišky - zdobenie
džem
1 ks vanilínový cukor
Pokyny
1Kvások si pripravíme z droždia, 125 ml vody a 25 g cukru. Do druhej misy dáme 200 g múky, druhú polovicu cukru (25 g), vajce a druhú polovicu vody (125 g). Zmiešame a dobre vymiešame. Pridáme zvyšných 100 g múky a vymiešame mixérom - cca 3 minúty.
2Cesto na bezlepkové šišky prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 45-60 minút. Za tento čas by malo zdvojnásobiť svoj objem.
3Cesto vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej múkou. Cesto môžeme vykrajovať napríklad pohárom. Z "odrezkov" môžeme vyprážať fánky. Necháme kysnúť ešte 15-20 minút.
4Šišky vyprážame na oleji z oboch strán v rozohriatom do zlatista.
5Ak chceme bezlepkové šišky ako od babičky, do nádoby si nasypeme cukor a naň ukladáme šišky. Následne ich všetky v nádobe zamiešame (ešte teplé). Vtedy sa na ne cukor pekne nalepí.