Celi.sk » Blog » Zaujímavé informácie » Je pšeničný škrob bezlepkový?

Je pšeničný škrob bezlepkový?

Čokoľvek, čo súvisí s pšenicou a jačmeňom, by sa nemalo zaraďovať do bezlepkovej diéty, avšak mnohé bezlepkové potraviny môžu obsahovať pšeničný škrob, ako sú múčne zmesi, chlieb, sušienky, mäsové výrobky a podobne. Je to bezpečné?

Čo je pšeničný škrob?

Pšeničný škrob je mäkký biely prášok, ktorý sa používa pri varení a pečení. Získava sa z pšeničných zŕn procesom mletia, čistenia a odstreďovania, pri ktorom sa oddelí od vlákniny a bielkovín v zrnách. Po oddelení sa pšeničný škrob ďalej premýva, aby sa odstránili nečistoty alebo stopy bielkovín a vlákniny, a nakoniec sa suší, aby sa vytvoril prášok.

Pšeničný škrob je rýchly sacharid. Dodáva telu energiu a užitočné mikro a makroživiny v jeho zložení pomáhajú posilňovať nervový systém, svalovú sústavu a kosti. Nadbytok škrobu v strave môže viesť k nežiaducemu priberaniu na váhe, poruchám trávenia a ochoreniam pankreasu. Pšeničný škrob je alergénny, pretože obsahuje lepok. Existuje však aj bezlepkový pšeničný škrob.

Pokiaľ je výrobok obsahujúci pšeničný škrob / modifikovaný pšeničný škrob / deproteinovaný pšeničný škrob označený ako bezlepkový, je pre celiatikov bezpečný.

Bezlepková alternatíva – bezlepkový pšeničný škrob

Pšeničný škrob sa nemôže pridávať do bezlepkovej diéty, ale ak je výrobok označený ako bezlepkový, obsahuje pšeničný škrob, ktorý bol zbavený lepku na prijateľnú úroveň menej ako 20 mg lepku na 1 kg výrobku. Túto hodnotu nesmie prekročiť ani obsah lepku v konečnom výrobku. Rozdiel medzi škrobom a lepkom – škrob je cukor v zrne, zatiaľ čo lepok je bielkovina v zrne.

Pšeničné škroby, vrátane bezlepkových, nemôžu konzumovať ľudia s alergiou na pšeničné bielkoviny, pretože vo výrobku zostávajú iné zložky pšeničného zrna (ktoré neobsahujú lepok). Z tohto dôvodu sú bezlepkové výrobky označené, že obsahujú pšeničný škrob – aby boli ľudia s alergiou na pšenicu informovaní. Pred požitím takéhoto výrobku sa uistite, že nie ste alergickí na pšeničné bielkoviny.

...

Výhody bezlepkového pšeničného škrobu

Veľkou výhodou pšeničného škrobu je, že zlepšuje kvalitu bezlepkového pečiva. Neoficiálne dôkazy od bezlepkových spotrebiteľov potvrdzujú, že pridanie pšeničného škrobu do bezlepkových croissantov a iných výrobkov z lístkového cesta zlepšuje ich chuť a štruktúru. Nielenže to zlepšuje život celiatikov (dobré jedlo je kľúčom k lepšej nálade a pohode), ale existencia bezlepkových alternatív, ktoré sú rovnako dobré ako tie, ktoré obsahujú lepok, uľahčuje dodržiavanie takejto prísnej diéty.

Zaradenie pšeničného škrobu do bezlepkovej diéty je možné a bezpečné a môže byť dokonca prospešné z hľadiska kvality a konzistencie bezlepkových výrobkov.

Ak chcete pri varení používať bezlepkový pšeničný škrob, jednoducho ním nahraďte iný škrob alebo zahusťovadlo. Vždy si skontrolujte, či je pšeničný škrob, ktorý používate, certifikovaný ako bezlepkový.

Pokiaľ je pšeničný škrob alebo výrobok obsahujúci pšeničný škrob označený ako bezlepkový, je pre celiatikov bezpečný. Pri výrobe bezlepkového pšeničného škrobu sa vo vode rozpustný lepok z pšeničného škrobu odstraňuje praním a odstredením. Čím viac pšeničného škrobu sa premyje, tým menej zvyškových bielkovín obsahuje.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *