Celi.sk » Blog » Potraviny » Vegánske potraviny

Vegánske potraviny

Vegánska strava vylučuje z jedálnička všetky živočíšne produkty vrátane mäsa, mliečnych výrobkov a vajec. Čoraz viac ľudí sa prikláňa k vegánskej strave z dôvodu ochrany zdravia, dobrých životných podmienok zvierat alebo ochrany životného prostredia. V tomto článku sa bližšie pozrieme na vegánske potraviny, ich zdravotné prínosy ako aj dostupné miesta, v ktorých si môžete produkty zaobstarať.

Čo je vegánska strava?

Pre niektorých je vegánstvo spôsob stravovania, pre iných je to voľba životného štýlu. Oduševnení vegáni sa môžu vyhýbať aj oblečeniu, mydlám a iným výrobkom, ktoré obsahujú časti zvierat. Pokiaľ ide o samotné vegánske potraviny, radia sa sem hlavne strukoviny, orechy, rastlinné semená a rozsiahly zoznam ovocia a zeleniny. Ich konzumáciou sa do tela dostáva množstvo dôležitých vitamínov, minerálov, zdraviu prospešných rastlinných tukov a bielkovín. Ak ste sa rozhodli pre prechod z mäsitej stravy na vegánsku, mali by ste dbať na príjem kľúčových živín. Viacero živočíšnych výrobkov je bohatých na bielkoviny, železo, vápnik, či vitamíny a preto hľadajte vhodné rastlinné alternatívy, ktoré obsahujú uvedené živiny.

Výhody rastlinnej výživy

Dobrou správou je, že aj vegánske potraviny môžu telu poskytnúť všetky prvky, dôležité pre organizmus človeka. Ich konzumácia je dokonca formou prevencie pred zdravotnými komplikáciami, ktoré rôzne výskumy spájajú so živočíšnymi tukmi. Napríklad komplexný onkologický inštitút v Belgicku sa v jednej zo svojich štúdií zameral na zvýšené riziko vzniku karcinómu močového mechúra u ľudí, ktorí vo veľkom množstve konzumovali nasýtené tuky zo živočíšnych produktov. Omnoho častejším problémom je však hromadenie tuku v cievach, čím zvyšujete pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Vyšší príjem potravín rastlinného pôvodu zabezpečí správnu funkčnosť ciev, reguláciu telesnej hmotnosti, dostatok energie a mnohé ďalšie výhody. Ktoré prvky by však mala obsahovať Vaša vegánska strava, aby ste sa dopracovali k zdravému spôsobu života?

Názov prvkuHlavný významV čom nájdete
Vitamín B-12Ochrana nervov a červených krviniekObilniny, rastlinné mlieka, niektoré raňajkové cereálie
ŽelezoEnergia, transport kyslíka z pľúc do tkanívFazuľa, sója, hrach, brokolica, špenát, orechy, semená
VápnikZdravie kostíTofu, listová zelenina, figy, mandle
Omega-3 mastné kyselinySprávna činnosť mozgu, zdravé srdce, udržiavanie hladiny cholesteroluĽanové semienka, vlašské orechy, morské riasy
ZinokImunitný systém, reprodukčné zdravieFazuľa, orechy, obilniny
JódSprávna funkcia štítnej žľazy, nervovej sústavy, trávenia živínMorské riasy, čerešne, maliny, kapusta, brokolica, mrvka, zemiaky

Vegánske potraviny Bratislava

Teraz, keď už viete, ktoré vegánske potraviny obsahujú vysoké percento dôležitých látok, mali by ste zistiť, kde si ich môžete zaobstarať. Rastlinné produkty totiž nenájdete len v nespracovanom stave. V súčasnosti existuje množstvo obchodov a obchodných reťazcov, s ponukou rozličných jedál. Naše hlavné mesto je plné rôznorodých predajní a preto je dobré vedieť, aké vegánske potraviny Bratislava ponúka. Výrobcovia potravín reagovali na rastúcu popularitu rastlinného mäsa a zaradili ho na pulty viacerých prevádzok. Mäso na vegánsky spôsob označuje produkty, ktoré napodobňujú mäso, avšak sú vyrobené najmä zo sóje.

Sója má vysoký obsah bielkovín a dá sa použiť na vytvorenie textúry podobnej mäsu. Okrem sóje patria medzi ďalšie bežné zložky rastlinného mäsa aj iné strukoviny, ako hrach, šošovica, fazuľa, zemiakový škrob, orechy a semená, huby a zelenina. Známe hlavné jedlá zo sveta vegánskych pokrmov sú napríklad vegánske burgre, nugetky, pizza, hot dogy a ďalšie chutné alternatívy.

Vegánske potraviny Lidl

S výberom zdravého rastlinného mäsa Vám môžu pomôcť aj vegánske potraviny Lidl. Výživové hodnoty jedál obsahujú odporúčané množstvo sodíka, vlákniny, bielkovín aj vitamínov. Pod značkou Vemondo nájdete vegánske pokrmy vyrobené zo sóje, alebo rozličné jogurty, nátierky a zmrzliny s obsahom rastlinného mlieka. Aké iné vegánske potraviny ponúka Lidl od značky Vemondo?

  • Lasagne
  • Syry
  • Coconut rice drinky
  • Gyros
  • Nutela
  • Chilli sin carne a iné

Vegánske potraviny Kaufland

Rozšírený výber vegánskych jedál ponúka aj značka K-take it veggie. Kaufland vytvoril bohaté verzie potravín na každú časť dňa. Na raňajky odporúčame zvoliť nátierku s pestrými druhmi príchutí, ako je hummus, fazuľa, paprika a kešu, rajčinová s bazalkou, ananás a kari, či baklažán. Na obed sa Vám otvára ponuka z vegánskych burgrov, šalátov, rezňov, lasagní, aj vegánskej pizze. Deň môžete zakončiť talianskými veggie cestovinami s pestom a vegánskym syrom. Možnosti sú naozaj široké a preto pokojne preskúmajte všetky vegánske potraviny Kaufland – či už cez internetovú stránku alebo v kamennom obchode.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *