Blog

- - v Zaujímavé informácie
Alkohol bez lepku - Čo môžu konzumovať celiatici?

Alkohol je súčasťou ľudskej kultúry, hlavne vďaka zábave a uvoľneniu, ktoré so sebou prináša. V našich vypätých a stresujúcich životoch si potrebujeme zachovať niečo, vďaka čomu si na konci ťažkého pracovného týždňa vieme uvoľniť mozgové bunky a trochu zrelaxovať. Opäť sa tu ale dostávame späť ku celiakii, ktorá obmedzuje ľudí aj pri konzumácii alkoholu a pacienti si nemôžu dovoliť konzumovať všetky typy alkoholu. Či už celiatik ste alebo nie, vedzte, že pravidelná konzumácia alkoholu nie je v poriadku, keďže ide o návykovú látku, ktorá na človeka pôsobí omamne.

Problematika, ktorou sa budeme v tomto článku zaoberať sa viaže práve na spojenie bezlepkovej diéty a alkoholu. Väčšina literatúry z bežne dostupných zdrojov hovorí o striktnom zákaze alkoholu, prípadne ho autori odporúčajú konzumovať v minimálnom množstve. Ako to teda je s alkoholom a celiakiou? Ktorý druh alkoholu môžu konzumovať aj celiatici?

Alkohol bez lepku

whisky

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že alkohol nie je pre náš organizmus prínosný. Konzumácia alkoholu však môže celiatikom spôsobovať ešte omnoho väčšie problémy ako bežným ľuďom bez zdravotných obmedzení. Celiakia ako taká patrí medzi ochorenia, ktoré sú spájané s obmedzovaním bežného ľudského života, aj toho spoločenského. Aj keď konzumovaniu alkoholu vo veľkom množstve by sme sa mali vyhýbať, pre celiatikov obzvlášť platí, aby (keď už musia alebo chcú) konzumovali výhradne bezlepkový alkohol a najlepšie len v malých množstvách.

Rovnako ako aj príznaky celiakie, tak rovnako aj reakcie a ich intenzita je u celiatikov rôzna. Platí to aj pri alkoholických nápojoch. Aj keď nájdete označenie bezlepkový, nemusí vám konkrétny produkt sadnúť. Najčastejšie to býva spôsobené precitlivenosťou na inú zložku- môžu to byť napríklad síričitany vo víne. Na druhej strane je dobré vedieť, že aj keď nemáte ťažkosti tak alkohol môže poškodzovať steny vášho tenkého čreva. Neznamená to teda, že by ste mali prestať konzumovať alkohol len keď sa po jeho konzumácii necítite dobre. Celkovo by ste mali konzumáciu alkoholu výrazne znížiť, aby ste neohrozovali váš zdravotný stav.

Bezlepkový alkohol

V tejto sekcii si rozoberieme jednotlivé typy alkoholov a povieme si viac o ich obsahu lepku, respektíve bezlepkovosti:

Obsahuje pivo lepok? Pivo je veľmi obľúbeným nápojom s dlhou históriou po celom svete. Všetky druhy piva obsahujú lepok. Bezlepkové pivo je novou variantou piva, ktorá sa vyrába práve pre celiatikov. Avšak aj väčšina piva, ktoré je označené ako bezlepkové, lepok v malej miere obsahuje, pričom nemôže presiahnuť limit 10mg/100g. O výrobe a značkách bezlepkového piva sme už písali článok, ktorý si môžete prečítať a nájsť si svoje obľúbené bezlepkové pivo. Pivo lepok obsahuje, pre celiatikov je dôležité množstvo, ktoré obsahuje a rovnako množstvo, ktoré skonzumujú.

Víno je tiež veľmi obľúbeným alkoholom na romantické večery, či posedenie s priateľmi. Má omnoho menej alkoholu, vďaka čomu je nesmierne chutné a dokážete ho popíjať celý večer v príjemnej uvoľnenej atmosfére. A tu prichádza tá najlepšia časť- víno je vhodné aj pre celiatikov! Negatívna odozva organizmu môže nastať, keď celiatik alebo aj bežný človek trpí precitlivenosťou na síričitany. Prirodzene si však biele, ružové, červené, sladké, suché aj šumivé vína bez obsahu lepku. Rovnako však chceme upozorniť, že nie je víno ako víno a veriť by ste mali len kvalitným výrobkom.

Borovička by prirodzene nemala obsahovať lepok. Medzi bezlepkový alkohol tiež môžeme zaradiť Armagnac, Calvados, či rum. Pri rume však treba byť obozretný, pretože niektoré tmavé a korenené druhy lepok obsahovať môžu. Tequila bez prímesí sa tiež považuje za bezlepkovú. Pozor si treba dávať aj pri vodke, ktorá lepok môže, ale nemusí obsahovať. Záleží z čoho sa konkrétny druh vyrába. Whisky sa síce vyrába z lepkových zŕn, no dvojitá destilácia by mala kompletne vylúčiť prenos lepku. Pri všetkých druhoch je dôležité kontrolovať obsah prímesí a rovnako proces, akým je konkrétna značka vyrábaná.

Celiakia a alkohol

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín sa zameral na štúdium destilátov vyrábaných z obilnín. Z obilnín sa získava škrob, z ktorého cukru fermentáciou vzniká alkohol. Potom sa prechádza na destiláciu, kde prchavé látky sú oddestilované a neprchavé zostávajú v pôvodnom materiáli. Po správnom výrobnom procese by teda v konečnom produkte nemal byť obsiahnutý lepok, čo je pre celiatikov dobrá správa. Podľa tejto štúdie sa teda preukázalo, že alergické reakcie môžu byť spojené skôr s prímesami alebo prídavkami vo forme chemických látok, prípadne môže ísť o reakciu na etanol samotný.

Na záver je teda dôležité povedať, že konzumácia alkoholu pre celatikov aj neceliatikov môže spôsobovať individuálne odozvy organizmu. Viac ohľadom rôznych aspektov života celiatika môžete čítať na bezlepkac.sk.

Páčil sa Vám článok, nechajte nám reakciu

E-mailová adresa nebude zdieľaná

Váš komentár*

Meno*

Email*

Web*