Celi.sk » Blog » Zaujímavé informácie » Čo obsahuje lepok?

Čo obsahuje lepok?

Ak trpíte celiakiou, Váš imunitný systém reaguje na prítomnosť lepku vysokou tvorbou protilátok, pretože ho v tele považuje za škodlivého nepriateľa. Intolerancia sa nemusí nutne prejaviť v detstve ale aj počas inej fázy života. Čo všetko teda lepok obsahuje a prečo po jeho konzumácii môžu nastať nepríjemné vedľajšie účinky?

Čo je lepok?

Lepok je druh bielkoviny, ktorá sa nachádza vo väčšine obilnín – pšenica, jačmeň, raž a iné. Lepok môžu obsahovať rôzne výrobky, od ochutených zemiakových lupienkov, cez sójovú omáčku až po lieky. Znamená to, že obozretnosť je určite na mieste, keďže sa objavuje aj na niektorých neočakávaných miestach. Samotný lepok obsahuje proteíny gliadínglutenín. Okrem iného pomáha potravinám udržiavať ich tvar a pôsobí ako lepidlo, ktoré ich drží pohromade.

Pre väčšinu ľudí nie je problém skonzumovať potraviny s obsahom lepku. Obilniny ako pšenica, raž a jačmeň sa dokonca môžu pochváliť množstvom dôležitých prvkov. Avšak u ľudí s celiakiou dokáže aj drobný náznak lepku vyvolať imunitnú reakciu a zabrániť telu vstrebávať živiny. Takýto typ poruchy zvykne mať za následok nepríjemné zdravotné príznaky, ako je nadúvanie, kŕče, celková slabosť a iné. Ešte viac ostražitejšia by mala byť skupina ľudí, ktorí tieto príznaky nemajú. Bez nich musia byť ešte viac obozretní, aby nedošlo k neúmyselnému požitiu lepku. Ak sa celiakia nelieči, hrozí riziko vzniku dlhodobých, častokrát závažných zdravotných komplikácií.

Ako však za bežných okolností zistíte, či máte celiakiu? Ak si myslíte, že trpíte intoleranciou na lepok, navštívte svojho lekára aby ste sa uistili, že Váš organizmus správne vstrebáva živiny. Ďalším spôsobom je kúpa testu na celiakiu – napríklad v miestnej lekárni. Súčasné testy zvyknú disponovať vysokou presnosťou, kedy odhaľujú prítomnosť protilátok IgA proti transglutamináze, inak nazývané aj ako „slizničné“ protilátky. Cena testu sa mierne odlišuje v závislosti od druhu lekárne, no vo všeobecnosti ide o približne pätnásť až dvadsať eur.

Ako sa vyhnúť lepku?

Hoci rastúca informovanosť o lepku znamená, že v súčasnosti je k dispozícii viac bezlepkových potravín ako kedykoľvek predtým, stále musíte byť ostražití. Niekedy to môže byť náročné, najmä ak ste sa doposiaľ často stravovali v reštauráciách alebo kupovali vopred tepelne spracované jedlá. V stravovacích zariadeniach sa nebojte upozorniť obsluhu na Vašu intoleranciu. V kuchyni, kde sa pracuje s rôznorodými surovinami totiž môže jednoducho dôjsť ku kontaminácii lepkom. Ak daný jedálny lístok ponúka výhradne lepkové pokrmy, skúste sa opýtať na prípravu bezlepkovej alternatívy.

V roku 2016 boli zverejnené nové pravidlá v nariadení komisie EÚ o požiadavkách na poskytovanie informácií spotrebiteľom o neprítomnosti alebo zníženom obsahu gluténu v potravinách. Celiatikom tak uľahčili spôsob, ako rozlišovať bezlepkové potraviny od tých s obsahom lepku. Prvé označenie s názvom „bezgluténový“ znamená, že produkt má povolený obsah lepku s maximálnou hodnotou dvadsať miligramov gluténu na jeden kilogram. „Veľmi nízky obsah gluténu“ je druhé označenie, ktoré hovorí o výrobku s prítomnosťou jedného alebo viacerých prvkov lepkových obilnín. V tomto prípade je najvyššia povolená hranica obsahu gluténu sto miligramov na jeden kilogram.

Ako sa docieli lepšia chuť bezlepkových výrobkov?

Pri konzumácii potravín zapájate naraz viacero zmyslov. Význam jedla nespočíva len v chuti, ale aj vo vôni, textúre a v neposlednom rade estetike. Vďaka pokroku v oblasti potravinárskej technológie, vizuálneho hodnotenia a balenia sa kvalita bezlepkových výrobkov za posledné roky výrazne zlepšila.  Príkladom je napríklad používanie zložiek, ktoré napodobňujú štruktúru lepku. Iný kreatívny postup zahŕňa výrazné ale zdravé a príjemné chute, pre lepší pôžitok z každého typu bezlepkového pokrmu (citrón, čokoláda, lesné čučoriedky, jablkovo-škoricová príchuť a mnohé ďalšie).

Je zrejmé, že vo svete bezlepkových potravín patrí väčšina spotrebiteľov do kategórie celiatikov. Prečo sa ale bezgluténové výrobky stali populárne aj u ľudí, ktorí na lepok vôbec nie sú citliví? Podľa dostupných informácii dokáže vysadenie lepku zo stravy zlepšiť hladinu energie, odstrániť nadúvanie, znížiť frekvenciu bolesti hlavy, či dokonca podporiť zdravú funkciu pokožky (prevencia pred vznikom ekzému, psoriázy a iných kožných chorôb). Objavte pozitívne stránky bezlepkovej stravy a skúste začať testovať zaujímavé produkty, či atraktívne recepty.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *