Solenie mäsa: koľko soli na 1 kg mäsa?
Celi.sk » Blog » Zaujímavé informácie » Solenie mäsa: koľko soli na 1 kg mäsa?

Solenie mäsa: koľko soli na 1 kg mäsa?

Solenie mäsa patrí medzi významné súčasti varenia. Správne dochutenie mäsa je totiž rovnako podstatné ako jeho tepelná úprava. Mäso sa pritom solí rovnako v prípade údených výrobkov, ako aj v prípade klasických pečených receptov. Ako soliť mäso v rôznych receptoch a docieliť tak skvelú chuť? Ako používať rýchlosoľ a ako pripravovať údeniny?

Množstvo soliTyp solenia
50 gramov soli na 1 kg mäsasuché solenie
0,3 kilogramu na 10 kg mäsa
10 l vody na 1,5 kg soli
kombinované solenie (najprv suché potom horúci nálev)
100 g rýchlosoli na 5 kg mäsasolenie rýchlosoľou

solenie slaniny pred údením

slanina

Slanina je veľmi populárnou pochutinou, ktorá sa vyrába z kvalitného bravčového bôčika. Najlepšie je pokiaľ je viackrát prerastený, no môže sa použiť aj taký bez prerastenia. Ešte pred samotným údením sa však takéto mäsko musí správne predpripraviť – väčšinou sa to robí buď suchou alebo mokrou cestou. Suché nakladanie pozostáva s použitia čistej soli. Bôčik nemusíte v rámci takejto prípravy ani krájať, iba ho posoľte a soľ poriadne votrite do mäsa.

Pokiaľ takýmto spôsobom pripravujete viacero kusov mäsa, mali by ste ich naukladať na seba tak, aby medzi nimi nebol vzduch. Takto pripravené mäso zabaľte do fólie a odložte na chladné miesto na 5 až 14 dní. Mokré nakladanie pozostáva z toho, že sa soľ zmieša s vodou a vyrobí sa hustejšia tekutina, ktorá sa používa rovnakým spôsobom ako pri suchom.

Množstvo soli na solenie slaniny si vypočítame asi 5% z váhy mäsa.

Solenie mäsa pred údením video:

Ako pripraviť bôčik a krkovičku na údenie a vákuovanie vákuovú baličku MAXXO VM Profi čierna/nerez | Miňo14:28Youtube video: Ako pripraviť bôčik a krkovičku na údenie a vákuovanie vákuovú baličku MAXXO VM Profi čierna/nerez
Miňo

solenie mäsa v rýchlosoli

Na solenie mäsa sa často využíva aj rýchlosoľ. Nálev z rýchlosoli vyrobíme rozpustením 1,8 kilogramov soli v desiatich litroch vody. Roztok následne uvaríme, precedíme a necháme vychladnúť na teplotu 0 až 3 °C. Mäso naložíme do nálevu pri teplote 2°C na dobu 5 až 10 dní. Čas ale závisí predovšetkým aj od veľkosti dielov mäsa.

solenie mäsa pred pečením

Úprava mäsa pred pečením pozostáva predovšetkým z marinovania. Väčšinou sa využívajú rôzne koreniny, no základom je predovšetkým použitie soli. Mäso na pečenie sa solí vždy pred pečením. Treba si, ale dať pozor, pretože minútky treba soliť až po tepelnom spracovaní. Pri pečení to má veľký význam, pretože posolené mäso púšťa šťavu, ktorá vniká do tuku, na ktorom mäso opekáme.

mäso

solené mäso recepty

Medzi veľmi populárne recepty na tematiku soleného mäsa patrí solené mäso s kapustou. Postupom tohto receptu je nasoliť 1 kg bravčového rebra a 1 kg bravčového karé a dva dni ich nechať stáť. Toto mäso vložíme do hrnca spolu s klobásou a na cibuľke osmažíme. Následne to podlejeme vodou a podusíme. Následne pridáme osmažené 2 veľké cibule a kvasenú kapustu. Podusíme a po zhruba pol hodine pridáme aj 1-2 hrste krúpov, ktoré dusíme, kým nezmäknú. Na záver pridáme 2 deci paradajkového pretlaku a necháme povariť až do varu. Dobrú chuť!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *